lunes, 29 de octubre de 2007

Debat: Montserrat, Collbató, Les Ginesteres, què salvem? Dia 27 d’octubre de 2007

Presentació del debat del Fòrum 21: Montserrat, Collbató, Les Ginesteres, què salvem? Dia 27 d’octubre de 2007

Amb una participació excel·lent, pel que fa al nombre d’assistents i el respecte per les paraules i opinions, se celebrà el debat sobre el projecte les Ginesteres de Collbató, del qual aquí en teniu la seva presentació.

Joana

Hola bona tarda,

Abans de presentar el debat, els voldria recordar algunes dades. L’adreça del nostre bolg, on poden trobar tota la informació del que estem fent al blog és: http://forum21-esparreguera.blogspot.com/.

El proper debat serà dissabte 24 de novembre de 2007 a les 20 hores
Debat:
La violència de gènere, una lacra de la nostra societat.
Convidades: Lourdes Argudo, advocada especialista en temes relatius a les dones i l’Anna Mercadé Ferrando, fundadora i expresidenta de l’Associació Catalana de la Dona.

Com vàrem anunciar el mes passat, avui realitzarem el debat , Montserrat, Collbató, Les Ginesteres, què salvem? La nostra intenció era que avui ens acompanyessin per introduir el debat, Josefina Martínez Martínez, alcaldessa de l’Ajuntament de Collbató i en Jordi Serra com a representant de la Plataforma: Salvem Montserrat. Finalment, no ha estat possible la presència de la Sra. Josefina Martínez i, per tant, el realitzarem amb Jordi Serra, al qual li agraeixo la seva presència.

L'Ajuntament de Collbató va acordar, el 3 de maig de 2007, l'aprovació inicial del projecte d'ampliació de la zona industrial Les Ginesteres. Aquest projecte, i també el de la seva oposició, ens ha arribat a casa nostra a través d’internet o bé de la premsa i, és per això, que el Fòrum 21 va creure oportú fer-ne un debat. Primer, perquè és a tocar del nostre municipi i, segon, perquè Montserrat i el seu parc, tal com indica el títol de la Plataforma, també és cosa nostra . A més, la notícia s’ha difós a través de la ràdio, premsa i televisió i ens semblava que també teníem coses a dir o a aprendre. S’han recollit més de 65.000 signatures en contra del projecte entre les quals hi ha associacions de veïns i veïnes d’Esparreguera , així i com d’altres entitats que s’han adherit a la plataforma, aquest era un motiu més per fer-ne un debat. Però també hem sentit veus a favor del projecte que presentà l’Ajuntament de Collbató; la realitat és que aquest projecte va ser motiu de debat a les darreres eleccions i els veïns i veïnes de Collbató votaren el consistori que impulsava el projecte. És per això que hem pensat que valia la pena parlar-ne.

Si llegim la website creada per l’Ajuntament de Collbató hi podrem trobar la informació que ells han elaborat en relació al projecte de parc empresarial de Les Ginesteres. Aquest projecte, segons aquesta website, significa l’ampliació del polígon industrial de Collbató i suposarà un impuls substancial per a Collbató. Amb aquesta actuació estratègica, l’Ajuntament de Collbató podrà assumir els reptes de futur que els ciutadans i les ciutadanes de la vila els demanden.

“Les Ginesteres és el projecte que Collbató necessita. Una actuació respectuosa amb els trets d’identitat, amb l’entorn natural que és patrimoni del poble i, a la vegada, l’oportunitat d’impulsar l’activitat econòmica i empresarial d’alt valor afegit.

Les Ginesteres és la resposta adequada i sostenible a les preocupacions manifestades pels participants en el Pla Estratègic de Collbató; la resposta eficaç a les limitacions pressupostàries i financeres que té el municipi; en definitiva, la resposta raonable i raonada per afrontar les noves necessitats de serveis del poble”.

La Plataforma “Salvem Montserrat” també té una pàgina web on hi podem llegir el següent: La plataforma s'ha format com a conseqüència del descontent de gran part de la població de Collbató pel projecte de l'equip de govern municipal de convertir una bona part del seu sòl rústec en industrial. La plataforma no té color polític i aplega persones de diverses tendències i sensibilitats.

El projecte representa la destrucció del millor sòl agrícola de Collbató i una amenaça per a l'entorn privilegiat de Montserrat, molt especialment per als espais del Parc Natural de Montserrat i de la Xarxa Natura 2000 que limiten amb el nou polígon industrial. L'equip de govern està tirant endavant l'ampliació malgrat els informes desfavorables dels serveis tècnics d'Urbanisme i de Medi Ambient del propi Ajuntament, que la consideren desproporcionada i injustificada. El Consell de Medi Ambient, amb representació d'entitats i veïns, també s'ha manifestat en contra del projecte d'ampliació.

La discussió està servida!

jueves, 11 de octubre de 2007

PROPERS DEBATS

Dissabte 27 d’octubre de 2007
20 hores
Can Pasqual (C. Cavallers, 12)

Debat: Montserrat, Collbató, Les Ginesteres: què “salvem”?


Dissabte 24 de novembre de 2007
20 hores
Debat: La violència de gènere, una lacra de la nostra societat

Convidada: Lourdes Argudo, advocada especialista en temes relatius a les dones

lunes, 1 de octubre de 2007

PRESENTACIÓ DE LA XERRADA SOBRE ELS JARDINS SECS DE ZEN

Com m’imagino que ja sabeu, la setmana passada l’assemblea em va elegir com a nova presidenta del Fòrum 21, perquè l’Antoni Cabré deixava el càrrec ja que és el Regidor de Cultura del nostre ajuntament; i es va fer una proposta de renovació de la nova Junta . També es va expressar que, encara que hi ha un equip que dirigeix i gestiona les activitats de l’entitat, les reunions de la Junta continuaran essent obertes a tots/totes socis/sòcies o a l’altra gent que vulgui col·laborar amb nosaltres. De moment, les persones que m’acompanyaran en aquest camí són Montse Pérez, Xavier Mas, Josep Maria Monner, Sole Jiménez, Joan Checa, Mariona Masferrer, Enric Clarà, Dolors Llordella, Benet Vila, Ferran Farriols, José Lozano i Yildiray Ileri .

Pel que fa a l’organització de les òperes, comptem amb la col·laboració, com sempre, de Carles Reynés i Antoni Lluch.

S’ha decidit de fer un format més variat, debat, conferències, col·loquis, etc. però el plat fort sempre serà el debat.

En la passada assemblea es va parlar de la maduresa a la qual havíem arribat, en el sentit que cada vegada era més important l’argumentació per a convèncer. Per això, jo proposo ser valents i discutir allò que ens neguitegi, allò que nosaltres creiem que calgui, siguin temes locals o universals, tant se val .

La propera assemblea per tal de preparar el proper debat serà el proper dissabte, dia 6 d’ctubre, a les 7 de la tarda a la biblioteca .

Avanço que els temes que tenim de moment en preparació són, 1r, el dissabte dia 27 d’octubre, un debat sobre la polèmica entorn del projecte d'ampliació de la zona industrial Les Ginesteres de Collbató. També volem fer una proposta per a celebrar el Dia internacional contra la violència de gènere, que es faria el dia que tenim previst per al debat del mes, és a dir, el dissabte dia 24 de novembre.

Recordo que el proper dia 22 de febrer l’entitat té prevista de fer una sortida al TNC per tal de veure “El cercle de guix caucasià” de

Bertol Brecht, dirigida per Oriol Broggi. La sortida coincidirà amb un debat posterior amb el director i/o actors i actrius de l’obra. S’ha triat aquesta obra per la seva qualitat i perquè una de les actrius protagonistes és l’esparreguerina Anna Lizaran.

La música original, composta per Paul Dessau, també n’és protagonista; i hi serà present amb Cabo San Roque en directe.

L’obra serà a la Sala Gran, a les 8 de la tarda i el preu de grup és de 18 €.

Qui hi estigui interessat/ada cal que es posi en contacte amb l’entitat ja que les entrades són limitades.

Voldria agrair a totes aquelles institucions , entitats i persones que al llarg de tots aquests anys han fet possible que puguem continuar amb aquest projecte .

Ara em cal presentar el nostre convidat, el qual ens parlarà sobre els jardins zen.

L’Yildiray Ileri és enginyer industrial i està finalitzat la seva llicenciatura sobre estudis de l’Àsia Oriental. El treball que ens exposarà avui és un treball d’art . Es planteja una visió de l'obra d'art no com a un fet aïllat sinó com a part integrada en una cultura.

Diàleg de referència: Parlament de les Religions del Món
El budisme zen és una branca del budisme xinès que va arrelar al Japó al segle XII. Entre les seves moltes expressions, utilitza l’espai del jardí com a font simbòlica del seu suport conceptual. El sentit del jardí zen ens ve donat per l’art que representa. I més que un art naturalista, el jardí zen és un art que mostra un medi per accedir al camí espiritual.

Ara li passo la paraula al nostre amic Yildiray Ileri i que ens ho expliqui ell.

Joana Llordella
Presidenta