martes, 4 de abril de 2017

RESUM DEL PASSAT DEBAT DEL 31 MARÇ 2017


Llenguatge sexista:
Cal repensar el gènere en llengua catalana?

 
El sexisme és una actitud que desvalora el que són i fan les dones, com a resultat d'una ideologia basada en la superioritat masculina sobre les dones.

Aclaridora intervenció i presentació del debat per part de la M. Àngels Massip, del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB, de com fins a l’actualitat, s'ha normalitzat l'ús de les formes masculines per fer referència a persones i col·lectius de manera genèrica i la necessitat d’evolucionar en el parlar, cap a formes mes justes i no discriminatòries.

Aquesta forma de parlar ha comportat l'elaboració de discursos en què les dones no hi són presents. L’Esther Segura, representant de la Turbina, per tal d’evitar aquesta discriminació, ens proposà anar incorporant el parlar en femení i fer pressió, per a que la nostra societat tendeixi al femení i a la igualtat de sexe també en la paraula.

Per tal d'evitar el sexisme en el llenguatge, la Maria Xesús Lama, professora de la UB va fer ressò de l’estudi que s’està elaborant sobre “L’ús no sexista del llenguatge a la Universitat Autònoma de Barcelona” on s'ofereix a la comunitat un recull de possibles solucions per garantir la igualtat en aquest camp, adaptant la llengua a les necessitats dels nostres temps. Es tracta doncs d’un conjunt de recursos o estratègies lingüístiques per evitar, sempre que sigui possible, el masculí com a genèric i incorporar d'aquesta manera la presència de les dones en el llenguatge i els textos redactats.

Com sempre, es va realitzar un interessant debat en postures diverses, que sempre enriqueixen. Agraïm l’interès de tots els assistents, així com l’aportació respectuosa de totes les intervencions.








 








No hay comentarios: