viernes, 14 de febrero de 2020

RESUM PASSAT DEBAT DEL 31-01-2020



El passat dia 31 de gener de 2020 es realitzà a Can Pasqual, el debat sobre:

ELS “OKUPES” PROS I CONTRES

La presidenta del Fòrum Rosa Ma. Gomà va fer la introducció del tema i presenta els ponents del debat: en Andrés Labella, jurista, interessat en els drets humans, especialment en habitatge i vulnerabilitat. EJaume Almirall, sergent de la Policia Local d’Esparreguera i en Daniel Farriols, regidor de Serveis Econòmics de l’Ajuntament d’Esparreguera.

Jaume Almirall, ens donà informació local sobre la situació a Esparreguera d’habitatges ocupats que son aproximadament uns 200. En aquest últim any a Esparreguera hi ha hagut 50 noves ocupacions i a Catalunya unes 8.000. Explica com actua la Policia Local, en cas d’una ocupació, i distingeix entre el que és un habitatge habitual o un habitatge ocasional o de segona residència. En el primer cas l’actuació seria immediata, en el segon es més complexa. Actuen, ens diu, sempre segons el que la Llei els permet i obliga.

Andrés Labella, com a Jurista ens va explicar les diferents vessants del Dret, una el dret privat a la llum dels drets humans i l’altre del dret públic, com així ho reflexa la constitució en la necessitat de protegir el dret a l’habitatge. Seguí fent una exposició detallada del que es considera habitatge habitual, que es considera un domicili i que es considera un habitatge fiscal, quins son els elements essencials del dret a l’habitatge, quines son les vies d’accés al dret de l’habitatge, quines son les tinences intermèdies i al final ens presenta unes propostes de conclusions possibles per fer efectiu el dret a l’habitatge, segons ens diu, avui malmès.

Daniel Farriols, com a regidor i representant de l’Ajuntament d’Esparreguera reconeix el problema que existeix en el nostre poble en quant a l’ocupació d’habitatges i gual que a la resta de Catalunya però que aquí ve gravada pel fet de tenir un POUM intervingut des de ja fa massa temps i que dificulta la gestió burocràtica en quant a l’edificació d’habitatge. Actualment està en procés de solucionar-se. Proposa fer gestions per aconseguir subvencions ajudes i orientacions per a pal·liar el dèficit de d’habitatge de protecció social. Dins de les poques disponibilitats econòmiques que disposa el nostre municipi en comparació als del nostre voltant, pensen dedicar-hi esforç per ha invertir en habitatge social.























No hay comentarios: